Inred din trädgård

Inred din trädgård

Köksträdgård

Det blir alltmer populärt att skapa en egen köksträdgård hemma. Känslan att kunna gå ut i sin egen trädgård och plocka in färska örter, solvarma tomater och krispig sallad är lockande för de flesta men hur skapar man denna oas?

Ett tips är att odla ätbara grödor nära din uteplats eller liknande, då har du alltid dina grönsaker nära tillhands och de går åt samt får mer omvårdnad om du ser dem ofta. En annan idé är att odla kryddor och sätta potatis i pallkragar, just för smidighetens skull men även för utseendet. Tänk på att odla grönsaker och bär som täcker hela odlingssäsongen. På så vis kan du njuta av din köksträdgård från tidig vår till sen höst.

Pynta trädgården

Att pynta din trädgård, så som du gör inomhus, är en rolig och effektfull inredningstanke som verkligen gör stor skillnad i din utemiljö! Skapa vimplar i tyg som du lätt kan plocka upp och ner, häng dem från huset mot ett träd eller rama in entrén. På samma sätt kan du använda dig av solcellsbelysning som ger en enorm stämningshöjning när olika typer av lampor placeras ut i trädgården och sedan tänds en efter en vid mörkrets inbrott.

Inred uterummet

Det är många av oss svenskar som har ett uterum. Det är praktiskt med tanke på det svenska oberäkneliga sommarvädret och det är funktionellt året om. För att göra uterummet lite extra mysigt är det bra att investera i sköna och snygga utemöbler som sätter stämningen i rummet. Addera sedan mängder med textilier i form av kuddar, plädar och tyger från taket så blir det extra mysigt. Att lägga mattor på golvet är även det ett bra sätt för att ge uterummet en mer ombonad känsla. Ljuslyktor av alla de slag är en självklar detalj som ger behaglig belysning vid skymning. Gör det extra trevligt genom att hänga ljuslyktor i taket med hjälp av fiskelina. Då skapas illusionen av att ljusen svävar i luften.

Skapa rum i trädgården

Det är inte bara inomhus som vi behöver rama in och sätta stämningen för olika rum, ,detsamma gäller för vår utemiljö. Säg att du har en tomt med en gräsmatta och en träaltan. Tänk dig att du på altanen tillför en pergola med växtlighet i, på gräsmattan placeras ett flertal spaljéer ut med väldoftande klematis och schersmin och däremellan skapas olika rum för olika ändamål. Altanen kan till exempel avsättas som matplats med stort matbord med plats för många gäster. Utmed spaljéerna kan vilstolar placeras ut, några i skuggan och några i solen. Utöver detta görs odlingar i pallkragar eller i stora krukor med härliga väldoftande örter och blommor. Alltihop sammantaget ger en känsla av sammanhang som skänker mycket glädje till den som befinner sig i trädgården.

dante