Att investera i aktier

Att investera i aktier

Pengar, pengar och pengar, dessa små siffror styr i princip allt i världen och alla vill ha så mycket av dem som möjligt. Det spelar egentligen ingen roll vem man är eller var i livet man är, utan pengar i stora volymer är alltid till nytta. Vare sig om man vill lägga sina pengar på resor, barnvagnar från Britax eller dyra märkeskläder så kan pengar vara en fördel att ha mycket av. Ett sätt att lyckas spara ihop till stora belopp kan vara att investera i aktier. För att göra detta kan man behöva veta en del innan man ger sig in i världen av aktier. Här nedan följer lite bra-att-veta-grejer.

Vad är aktier?

En aktie är en andel i ett aktiebolag. Alla som äger en aktie i ett bolag är ägare av bolaget, med andra ord är det aktieägarna som äger bolaget. Antal aktier avgör hur stor del av ett bolag man äger. Ofta äger de som startade bolag större delen av aktierna, vilket betyder att de äger större delen av bolaget.

Hur mycket är aktier värda?

En aktie kan vara värd olika mycket beroende på vilket bolag man har investerat aktien i. Själva aktien i sig ändras i värde beroende på hur det går för företaget. Om företaget går mycket bra en period kan aktien öka i värde men den kan minska om företaget går dåligt. Värden höjs och sänks vanligtvis mest hela tiden.

Om man investerar pengar i att köpa aktier i ett bolag kan man tjäna pengar på aktierna när bolaget går bra. Då höjs ju värdet på aktier man har och om man då vill ta ut den vinsten kan man sälja sina aktier. Ett annat sätt att tjäna pengar på sina aktier är när bolaget man har aktierna i gör utdelningar till sina ägare. Ett företag kan göra utdelningar till sina aktieägare för att ersätta dem för att de satsat i bolaget.

Läs på mer om företaget innan du investerar

Om man väl bestämt sig för att investera i aktier ska man välja ett företag eller en bransch där man själv har ett intresse och till viss del kunskap om. Man bör väja något företag som man också tror på kommer att gå framåt i positiv riktning i framtiden. Man kan även se på företaget och då framför allt ta reda på om de som startat företaget själva har aktier i det, om fallet är så är det ett tecken på att grundarna själva tror på en ljus framtid för företaget och dess framgångar.

Man bör också tänka på att inte investera pengar som man inte kan vara utan en längre tid. En aktieinvestering bör ses som en långsiktig investering.

dante