Hur man är ekonomisk med en stor familj

Hur man är ekonomisk med en stor familj

Pengar växer inte på träd för någon, att de är gjorda av papper som faktiskt kommer från träd hör inte hit. Som barnfamilj kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Men om man sparar en liten slant varje månad och sätter ett mål att resa när sparandet når en viss pott då kan man faktiskt resa iväg på en tripp.

Tänk dig en stor familj med fem barn, en pappa som arbetar skift och en mamma som under flera år arbetat som undersköterska samtidigt som hon försökt att jonglera med distansstudier. Inte den bästa ekonomiska förutsättningarna där, men man behöver inte ha in mycket pengar om man är ekonomiskt lagd. Så länge inkomsterna överstiger utgifterna SEB rådgivning radgivning så fungerar vardagen. Men om man vill ge sina barn de bästa förutsättningarna i livet kanske man inte vill att de ska vara annorlunda än en familj med kanske ett eller två barn. Man jobbar extra, finner lågpriser och planerar alla inköp. Kanske kan jag inte impulsköpa en Mugg med tryck men jag kan absolut köpa det min familj behöver.

Så vi började spara, vi såg till att vi hade olika konton för olika utgifter. Detta retar barnen, när de frågar om vi har pengar till en sak och jag säger nej, men jag kan köpa nya däck till bilen. Genom att portionera ut delar av det som är kvar varje månad i små kuvert eller på olika bankkonton kan man också få en tydligare överblick över vad man har. Man slipper oförutsedda utgifter som kan gräva ett stort hål i plånboken och ens ekonomi.

Tänk dig att du är strukturerad, du har koll på vilka räkningar som betalas månadsvis och kvartalsvis. Du vet vad årsbudgeten för huslån och boendekostnader ligger på. Även om sommarmånaderna oftast är billigare i drift så kan vintermånaderna få dig att rygga tillbaka. Men om du ser till att räkna ut en årlig kostnad för allt dela det på tolv och se till att de pengarna endast används till huset så har du tagit ett steg i rätt riktning. När de löpande utgifter är budgeterade och strukturerade så har du inga oväntade utgifter. Du har koll på när skatten på bilen ska vara betald och ser till att ha dessa pengar på ett konto som täcker bilkostnaderna. Genom att spara till drömsemestern och kanske en vintersemester, till barnens födelsedagar och julaftnar. Med en liten summa pengar varje månad. När matpengarna, bensinpengarna och andra utgifter är betalda eller utplacerade då kanske det finns en ytterst liten summa kvar.

Det är dessa pengar som vi brukar snåla med hela månaden, och när det är dags för nya lönen att komma in då ser vi dessa pengar som en bonus, kanske går vi på bio, käkar pizza eller sparar undan en del. Vi unnar oss när månaden är slut, vi lever sparsamt men vi reser och ser värden även om vi inte får in så mycket pengar.

dante