Det är många som inte har riktig koll på sin privatekonomi och det är väldigt skrämmande; det finns risk för att man hamnar i en ohållbar situation rent ekonomiskt då man kanske spenderar mer än vad man tjänar. Eller så kanske man hamnar i en ond spiral där man börjar ta sms-lån eller någon annan form av lån som inte kräver någon säkerhet. Det finns vissa saker man kan göra för att få en bättre överblick över sin privatekonomi och i det här inlägget ska vi gå igenom några av de sakerna.
Se till att du har bra ordning på dina papper
Sätt upp ett system, köp pärmar och märk ryggarna tydligt med vad de innehåller, ordna allting efter alfabetisk ordning eller så att du själv tycker det blir enkelt att hitta dina saker. Sedan är det bra såklart om man har detta i något form av arbetsrum. Om man inte har detta så kan det vara lämpligt att placera pärmarna någonstans där man enkelt kan komma åt dem men att de inte riskerar att bli leksaker för småbarnen, det kan ju få förödande konsekvenser om ett småbarn hittar pärmar med massa viktiga papper i. Pärmarna kan man även märka i olika färger för att förenkla det för sig. Man kanske kan ha sådant som är relaterat till huset i en färg, lånen i en annan, jobbet i en tredje och så vidare.
Se till att spara varje månad
Små summor kan leda till stora belopp i det långa loppet, därför är det alltid bra att ha ett stående sparande. Det kan till exempel vara för barnens skull, man kan sätta av 100-200 SEK varje månad som de sedan kan få när de fyller 18 år. De kanske behöver hjälp med att finansiera ett körkort eller liknade, och då kan det här sparandet vara perfekt. Eller så kanske man skulle vilja unna sig själv en längre resa, renovering eller liknande. Sätt då undan pengar varje månad till ett konto som du inte har tillgång till hur enkelt som helst. Man kan ställa in automatisk dragning så att man slipper frestas att använda pengarna till något annat.
Skaffa en app som hjälper dig att hålla koll
Idag finns det många appar som man kan använda sig av för att få koll på sin privatekonomi. Prova gärna några olika appar i början så att du hittar någon som passar dig. De skiljer sig ju på vissa sätt och en del kanske är lite mer avancerade än andra. Där får man ju känna efter vad som funkar bäst för en själv. Sedan är det bara att sätta igång och lägga in dina inkomster och utgifter rullande.