Svenska utdelningsinvesteringsbloggare – 4020

Svenska utdelningsinvesteringsbloggare – 4020

Allt har sin början och allt har sitt slut. Den svenska boomen bland investerare att rikta in sig på utdelningar som medel för att uppnå ekonomisk frihet grundades i stort sett helt på bloggen 4020.se eller som den egentligen heter – 40 % på 20 år.

Den som skrev bloggen var länge anonym men därigenom att bloggen hade så väldigt många undervisande artiklar om hur utdelningsinvestering fungerar så fick den snabbt ett stort antal följare. Dessa fick på ett pedagogiskt sätt lära sig om hur ränta på ränta gör små belopp större över tid. Det var också här som de flesta svenska privatinvesterna lärde sig om utdelningstillväxtens påverkan på de framtida utdelarna.

Efter ett antal år valde mannen bakom 4020 att träda fram i ljuset. Mannen bakom bloggen heter egentligen George Bol och är ett inte helt okänt namn i Sveriges finanskretsar. Idag är bloggen nedlagd och finns bara kvar som arkiv. Istället driver Bol Borsdata.se som hjälper privatinvesterare med nyckeltal samt analyser med hjälp av dessa. Att bloggen finns kvar är inget annat än en gudagåva till intresserade läsare. Där exempelvis Petruskos blogg bara existerar för att ge sin ägare ett par extra kronor in på kontot varje månad, existerar 4020 bara för att hjälpa gemene man att bli bättre på att investera pengar.

40 procent på 20 år fortfarande ett möjligt mål

Att bloggen heter just 40 % på 20 år är ingen slump. Det är snarare frukten av Bols dåliga fantasi samt drömmen om att i en ljus framtid leva på utdelningarna som investeringarna man gör idag skall ge. Tanken Bol hade och säkert fortfarande har även om han inte längre dagligen skriver om den samma är att han över tid skall uppnå utdelningar om 20 år som uppgår till 40% av hans just nu investerade kapital. Detta skall han göra genom att investera i bolag som höjer sina utdelningar varje år. I Sverige är detta nästan en dödsdömd strategi eftersom väldigt få bolag sätter någon prestige i att höja årligen. Däremot är det kutym i USA och bland bolagen man har att välja på där finns sånna som höjt utdelningen i mer än 50 år i sträck.

En hög utdelning kombinerat med en hög utdelningstillväxt samt återinvestering av de samma var Bols strategi. Den passar ingen som letar snabba klipp eller behöver bli rik innan året är slut men den passar alla som har tiden framför sig och tålamodet att vänta. Framförallt är det en strategi som gemene man kan förstå utan att ljuga för sig själv och just det var nyckeln till Bols framgångar på bloggscenen.

Faran med en sådan strategi är trytande tålamod

Vad Bol visat med sin blog och sin tillbakagång till entrepenörslivet är att strategin kanske ändå passar bäst på ritbordet. Väldigt få människor har tålamodet att vänta 20 år på att något skall hända och det finns kanske bättre medelvägar för den som vill ha lite guldkant på tillvaron.

dante