Svenska värdeinvesteringsbloggar – Lundaluppen

Svenska värdeinvesteringsbloggar – Lundaluppen

Det är egentligen helt omöjligt att ha en genomgång av svenska ekonomibloggare i allmänhet och värdeinvesteringsbloggar i synnerhet utan att nämna oraklet från södra Sverige – Lundaluppen. Vem som döljer sig bakom bloggaliaset Lundaluppen har aldrig blivit känt. De facto vet långtida läsare inte mycket mer än att det är en man, att han är egen företagare och att omsättningen i hans privata portfölj är väldigt låg.

Lundaluppen gjorde väldigt stora klipp strax efter finanskrisen och den efterföljande krisen inom EUs bankväsende. Det som gjorde honom känd var hans envetna investerande i Svenska banker under övertygelsen att dessa inte var i sådan stor fara som marknaden ansåg. Det gav Lundaluppen en väldigt fin avkastning och även en fin språngbräda in bland ekonomibloggarna i toppen av bloggosfären. På senare år har Lundaluppen även fått äran att skriva krönikor i affärstidningen Affärsvärlden vilka har varit väldigt uppskattade.

Det är tråkigare att se på Lundaluppensportfölj än att se färg torka

Lundaluppens blogg om portföljen med aktier som denne förvaltar privat är inget för den som förknippar investerande med snabba klipp och skrikande typer på Wall Street. Snarare tvärtom, Lundaluppen har en extremt försiktig och långsiktig investeringsfilosofi och följer den samma till punkt och pricka.

Lundaluppens diciplin samt det faktum att hans analyser uppenbarligen legat rätt de senaste tio åren har gett honom något av en guru-status bland bloggare landet över. Alla drömmer om att vara Lundaluppen men hitintills har bara Luppen själv klarat av att hålla sig till den ovan nämnda strategin.

Mest svenskt och stort i Lundaluppens portfölj

Lundaluppen ligger för det mesta fullinvesterad och gör det då i svenska och stora bolag. Parametern värde i fallet Lundaluppen ligger i hans tålamod. Istället för att ständigt jaga nya affärer så sitter han till i båten och väntar tills en kris har drabbat även andra stora och stabila bolag, sedan köper han in sig.

dante